Fortsätt till huvudinnehåll

The Marsh King's daughter

Träskkungens dotter - Karen Dionne

Vid 12 års ålder får Helena reda på sanningen om sin far: Att han kidnappat hennes mor och hållit henne fången i alla år. Att hon är dotter till ett monster. Familjens isolerade tillvaro ute i Michigans träskmarker går mot ett våldsamt slut. Femton år senare kommer Helena att möta sin far igen. Då han rymt från fängelset

Vi får följa Helens historia i två parallella delar. Den ena är hennes uppväxt med sina föräldrar i en stuga helt isolerade ifrån civilisationen. Hon växer upp i träsket utan att ha en aning om att hennes mamma blivit kidnappad och Helena ser verkligen upp till sin far medans modern inte har någon riktigt stor roll i hennes liv. Faderskärleken är lite tudelad, dels ser hon upp till honom men fruktar honom också, då han kan vara rätt grym. 
Den andra delen är om Helena i vuxen ålder när hon får reda på att hennes far har rymt från fängelset. I det vuxna livet får man se hur den där faderskärleken har bytts ut till hat och det blir en spännande jakt när Helena ska försöka hitta sin far. 
Även om hon bytt namn för att inte bli ihågkommen som dottern till den kidnappade tjejen, så håller hon ändå fast i sitt förflutna på något sätt. Hon försörjer sig tex på att koka sylt och marmelad som hon säljer på marknader och via nätet. Hon verkar också behöva komma tillbaka till vildmarken och "smiter" iväg själv för att jaga och att för att plocka bären till sina sylter. 

Ruskigt spännande thriller med väldigt bra miljöbeskrivningar, jag kan verkligen se allt klart framför mig och jag har hela tiden känslan utav att det här är på riktigt. Har läst och lyssnat mig till att Karen, hennes man och nyfödda dottern flyttade till ett liknande ställe på 70-talet för att bygga sin egen stuga och se hur de skulle klara av att vara självförsörjande ute i vildmarken. Tycker verkligen att kärleken till naturen lyser igenom hela boken, den känns äkta och sådär som någon som verkligen levt detta. Dock så har Karen inte varit dotter till en kidnappad, men miljöerna! 
Gillar upplägget att vi får historien i Helenas perspektiv, det är inte så mycket fokus på själva kidnappningen. Utan hennes historia som ett barn helt ovetande om vad hennes mamma blivit utsatt för. 

Såg att den kommer att komma som film med Alicia Vikander i rollen som Helena, ser fram emot att se den! 

Tack Bokförlaget NoNa för recensionsexemplar

Finns att köpa på bla Bokus & Adlibris
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De sju systrarna - del 3

Skuggsystern - Lucinda Riley

Pa Salt, som den mytomspunne miljardären kallades av sina sex döttrar, adopterade flickorna från världens alla hörn. Han har lämnat en ledtråd åt varje syster, en pusselbit för att hjälpa dem finna sina rötter, men Star - den mest gåtfulla av systrarna - känner sig tveksam till att lämna tryggheten i sitt nära förhållande med sin syster CeCe. I desperation bestämmer hon sig för att följa sin ledtråd till ett antikvariat i London, och där öppnar sig en helt ny värld ...

Etthundra år tidigare svär den viljestarka och självständiga Flora MacNichol att aldrig gifta sig. Hon bor lycklig och trygg i sitt hem vid sjöarna i nordvästra England, nära sin idol Beatrix Potter, när oförutsedda händelser för henne till London, hem till en av det edvardianska societetslivets stora profiler, Alice Keppel. Flora slits mellan passionerad kärlek och sina plikter mot familjen, men inser att hon endast är en bricka i ett spel, vars regler bara andra verkar känna till. Men så möt…

Pagonareaffären - del 1

Män med makt - Oskar Rådehed

"En gravid kvinna dör i en bilolycka. Tio år senare blir Frans Lougrip, en av Stockholms vassaste fastighetslobbyister, indragen i en avancerad hämndaktion. Medan världen rasar samman, träffar han Elina Norr, en smart och driven PR-konsult. Tillsammans försöker de reda ut vad som ligger bakom händelseförloppet och vem som försöker sätta dit Frans Lougrip för mord."

Män med makt är en väldigt spännande bladvändare, även om jag känner att det är rätt så obehagligt med alla dessa maktmän och vad de hittar på. Otäckt när man känner att det nog inte är särskilt långt ifrån verkligheten.
Är inte helt förtjust i Frans, även om han ligger illa till för att bli ditsatt för mord, han verkar ha en osympatisk våldsam sida, som jag undrar lite hur den utvecklar sig i hans förhållande med Elina.
Jag tycker att det är lite extra roligt att läsa om bekanta trakter och i början utav boken så rör sig en av bokkaraktärerna bl a i Solberga, mina gamla hoods. 
Ser fra…

Del 2 - de sju systrarna

Stormsystern - Lucinda Riley

Den begåvade seglaren Ally D'Aplièse är mitt i förberedelserna inför ett av världens mest utmanande tävlingsrace när nyheten om hennes fars död når henne. Hon tar farväl av sitt livs kärlek, en man hennes familj inte vet existerar, och skyndar tillbaka till sitt barndomshem, ett förtrollande château där hon och hennes fem systrar - alla adopterade som nyfödda - växte upp. När systrarna samlats tilldelas de alla varsin ledtråd som ska leda dem i sökandet efter sina ursprung. Efter en fruktansvärd olycka lämnar Ally haven. Den ledtråd hon fått av sin döde far leder henne till Norge, och omgiven av den majestätiska skönheten i ett okänt fädernesland upptäcker Ally en etthundra år gammal historia om Anna Landvik, en begåvad sångerska med en överraskande koppling till kompositören Edvard Grieg. Men ju mer Ally lär sig om Anna, ju mer börjar hon ifrågasätta vem hennes adoptivfar, Pa Salt, egentligen var - och varför hennes sjunde syster saknas.
Jag var bara…