Fortsätt till huvudinnehåll

Om hur måltiden och lyckan hänger ihop

Happy Food 2.0 - Niklas Ekstedt & Henrik Ennart

Det har redan kommit ytterligare forskning som stöder de rön som Ennart och Ekstedt presenterade i HAPPY FOOD. I uppföljaren presenteras även ett vidare grepp om matens koppling till lycka, där olika aspekter av måltiden som helhet tas upp. Visste du att familjemåltiden faktiskt är en preventiv åtgärd mot brottslighet? Att olika råvaror passar bättre vid olika tider på dygnet? Eller att det verkar som att vi bör uppvärdera vår syn på vetet?

Det är verkligen spännande att det på så kort tid kommer så himla mycket ny forskning på området magen & tarm. Det tråkiga är väl att de inte börjat tidigare! Hoppas bara att det också kommer fram i sjukvården att den absolut bästa medicinen för magar och tarmar som krånglar är att det helt enkelt är kosten som är nyckeln. Om magen mår bra så följer resten av kroppen med och jag är rätt övertygad om att många sjukdomar kommer ursprungligen från att magen/tarmen inte mår bra. Jag har själv en tarmsjukdom (celiaki) där det ju väldigt tydligt visar att den enda medicinen som funkar är kosten. För mig personligen så var det en hel del i just den här boken som jag får stryka iom min celiaki. Men det finns ju en massa bra tips här i om man tex kan äta fullkornsråg. Det tycker jag verkar vara ett dundersädeslag! De tar upp ett stort avsnitt om rågen, där de tex funderar på om rågen är svaret på varför Danskarna anses vara bland de lyckligaste i världen. Bäst är också att äta rågen på kvällen, så kommer den landa fint i magen och senare i tarmarna där den bearbetas. Resultatet - att man blir gladare/piggare dagen efter.
Jag har så smått börjat introducera lite grovt rågbröd hemma för de i familjen som får/kan äta det. Har väl inte fallit helt väl ut bland alla, men jag tänker att jag testar med att portionera ut det lite då och då. Så kan det ju hända att det blir en god vana till slut! Själv kommer jag testa med andra grövre glutenfria alternativ.
Och grönsaker... Jag måste bli bättre på grönsaker! Intressant där om att grönsaker var bittrare förr i tiden och att de nu typ har förädlats till att vara sötare och falla fler människor i smaken.

På det hela taget tänkvärd, intressant läsning och en del bra recept även om jag gillade dem i förra boken mer.

Tack Carolina och Bookmark förlag för recensionsexemplar!

Finns att köpa på bl a Bokus & Adlibris
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pagonareaffären - del 1

Män med makt - Oskar Rådehed

"En gravid kvinna dör i en bilolycka. Tio år senare blir Frans Lougrip, en av Stockholms vassaste fastighetslobbyister, indragen i en avancerad hämndaktion. Medan världen rasar samman, träffar han Elina Norr, en smart och driven PR-konsult. Tillsammans försöker de reda ut vad som ligger bakom händelseförloppet och vem som försöker sätta dit Frans Lougrip för mord."

Män med makt är en väldigt spännande bladvändare, även om jag känner att det är rätt så obehagligt med alla dessa maktmän och vad de hittar på. Otäckt när man känner att det nog inte är särskilt långt ifrån verkligheten.
Är inte helt förtjust i Frans, även om han ligger illa till för att bli ditsatt för mord, han verkar ha en osympatisk våldsam sida, som jag undrar lite hur den utvecklar sig i hans förhållande med Elina.
Jag tycker att det är lite extra roligt att läsa om bekanta trakter och i början utav boken så rör sig en av bokkaraktärerna bl a i Solberga, mina gamla hoods. 
Ser fra…

De sju systrarna - del 3

Skuggsystern - Lucinda Riley

Pa Salt, som den mytomspunne miljardären kallades av sina sex döttrar, adopterade flickorna från världens alla hörn. Han har lämnat en ledtråd åt varje syster, en pusselbit för att hjälpa dem finna sina rötter, men Star - den mest gåtfulla av systrarna - känner sig tveksam till att lämna tryggheten i sitt nära förhållande med sin syster CeCe. I desperation bestämmer hon sig för att följa sin ledtråd till ett antikvariat i London, och där öppnar sig en helt ny värld ...

Etthundra år tidigare svär den viljestarka och självständiga Flora MacNichol att aldrig gifta sig. Hon bor lycklig och trygg i sitt hem vid sjöarna i nordvästra England, nära sin idol Beatrix Potter, när oförutsedda händelser för henne till London, hem till en av det edvardianska societetslivets stora profiler, Alice Keppel. Flora slits mellan passionerad kärlek och sina plikter mot familjen, men inser att hon endast är en bricka i ett spel, vars regler bara andra verkar känna till. Men så möt…

Motståndstriologin - del 2

Skendöda - Louise Boije Af Gennäs

Sara har bestämt sig för att återvända till Stockholm från Örebro, trots de märkliga och traumatiska händelser som präglat hennes första höst i huvudstaden. Mer på sin vakt än någonsin byter hon till ett jobb inom konsultbranschen och flyttar till en ny stadsdel i hopp om att de ansiktslösa förföljarna ska lämna henne i fred.
Men den mardrömslika utpressningen tar snart vid där den slutade. Omgiven av finansvärldens korruption och maktspel måste Sara ställa sig frågan: finns det överhuvudtaget någon hon kan lita på?


När jag läste Blodlokan blev jag rätt nockad och liksom WOW! Skendöda är också väldigt bra, men det blir lite samma. Den är ruskigt spännande och jag vill veta vad som händer. Men jag känner att det blir lite för mycket utav allt, speciellt då det också hände så mycket i första delen.
Men jag gillar upplägget med konspirationstänket och att den är skriven så att den utspelar sig nära i tiden med händelser som man känner igen och kommer ihåg…