Happy Food 2.0 - Niklas Ekstedt & Henrik Ennart
Det har redan kommit ytterligare forskning som stöder de rön som Ennart och Ekstedt presenterade i HAPPY FOOD. I uppföljaren presenteras även ett vidare grepp om matens koppling till lycka, där olika aspekter av måltiden som helhet tas upp. Visste du att familjemåltiden faktiskt är en preventiv åtgärd mot brottslighet? Att olika råvaror passar bättre vid olika tider på dygnet? Eller att det verkar som att vi bör uppvärdera vår syn på vetet?
Det är verkligen spännande att det på så kort tid kommer så himla mycket ny forskning på området magen & tarm. Det tråkiga är väl att de inte börjat tidigare! Hoppas bara att det också kommer fram i sjukvården att den absolut bästa medicinen för magar och tarmar som krånglar är att det helt enkelt är kosten som är nyckeln. Om magen mår bra så följer resten av kroppen med och jag är rätt övertygad om att många sjukdomar kommer ursprungligen från att magen/tarmen inte mår bra. Jag har själv en tarmsjukdom (celiaki) där det ju väldigt tydligt visar att den enda medicinen som funkar är kosten. För mig personligen så var det en hel del i just den här boken som jag får stryka iom min celiaki. Men det finns ju en massa bra tips här i om man tex kan äta fullkornsråg. Det tycker jag verkar vara ett dundersädeslag! De tar upp ett stort avsnitt om rågen, där de tex funderar på om rågen är svaret på varför Danskarna anses vara bland de lyckligaste i världen. Bäst är också att äta rågen på kvällen, så kommer den landa fint i magen och senare i tarmarna där den bearbetas. Resultatet - att man blir gladare/piggare dagen efter.
Jag har så smått börjat introducera lite grovt rågbröd hemma för de i familjen som får/kan äta det. Har väl inte fallit helt väl ut bland alla, men jag tänker att jag testar med att portionera ut det lite då och då. Så kan det ju hända att det blir en god vana till slut! Själv kommer jag testa med andra grövre glutenfria alternativ.
Och grönsaker... Jag måste bli bättre på grönsaker! Intressant där om att grönsaker var bittrare förr i tiden och att de nu typ har förädlats till att vara sötare och falla fler människor i smaken.
På det hela taget tänkvärd, intressant läsning och en del bra recept även om jag gillade dem i förra boken mer.
Tack Carolina och Bookmark förlag för recensionsexemplar!
Finns att köpa på bl a Bokus & Adlibris
Det har redan kommit ytterligare forskning som stöder de rön som Ennart och Ekstedt presenterade i HAPPY FOOD. I uppföljaren presenteras även ett vidare grepp om matens koppling till lycka, där olika aspekter av måltiden som helhet tas upp. Visste du att familjemåltiden faktiskt är en preventiv åtgärd mot brottslighet? Att olika råvaror passar bättre vid olika tider på dygnet? Eller att det verkar som att vi bör uppvärdera vår syn på vetet?
Det är verkligen spännande att det på så kort tid kommer så himla mycket ny forskning på området magen & tarm. Det tråkiga är väl att de inte börjat tidigare! Hoppas bara att det också kommer fram i sjukvården att den absolut bästa medicinen för magar och tarmar som krånglar är att det helt enkelt är kosten som är nyckeln. Om magen mår bra så följer resten av kroppen med och jag är rätt övertygad om att många sjukdomar kommer ursprungligen från att magen/tarmen inte mår bra. Jag har själv en tarmsjukdom (celiaki) där det ju väldigt tydligt visar att den enda medicinen som funkar är kosten. För mig personligen så var det en hel del i just den här boken som jag får stryka iom min celiaki. Men det finns ju en massa bra tips här i om man tex kan äta fullkornsråg. Det tycker jag verkar vara ett dundersädeslag! De tar upp ett stort avsnitt om rågen, där de tex funderar på om rågen är svaret på varför Danskarna anses vara bland de lyckligaste i världen. Bäst är också att äta rågen på kvällen, så kommer den landa fint i magen och senare i tarmarna där den bearbetas. Resultatet - att man blir gladare/piggare dagen efter.
Jag har så smått börjat introducera lite grovt rågbröd hemma för de i familjen som får/kan äta det. Har väl inte fallit helt väl ut bland alla, men jag tänker att jag testar med att portionera ut det lite då och då. Så kan det ju hända att det blir en god vana till slut! Själv kommer jag testa med andra grövre glutenfria alternativ.
Och grönsaker... Jag måste bli bättre på grönsaker! Intressant där om att grönsaker var bittrare förr i tiden och att de nu typ har förädlats till att vara sötare och falla fler människor i smaken.
På det hela taget tänkvärd, intressant läsning och en del bra recept även om jag gillade dem i förra boken mer.
Tack Carolina och Bookmark förlag för recensionsexemplar!
Finns att köpa på bl a Bokus & Adlibris
Kommentarer
Skicka en kommentar