Fortsätt till huvudinnehåll

Oldenasagan - del 1

Den mörka portalen - Mattias Lönnqvist

Tre personer söker sin framtid. Ella har alltid drömt om att lära sig magi och studerar nu hos de kvinnliga magikerna. Marmat vill bli soldat, men har tvingats till de manliga magikerna. Tirandim söker sig till kyrkan, i flykt från magikerna och familjens grymma öde.
Det har nu gått femhundra år sedan magikerna splittrades och det inbördeskrig som följde. En skör fred råder sedan dess. Kommer freden att hålla? Vad hände med alla magiska föremål och underverk? Vad händer när nyfikenheten blir för stor?

I Den mörka portalen får vi möta tre huvudpersoner: Ella, Marmat och Tirandim. Tre personer som på olika sätt är på flykt från sina tidigare liv eller vill hitta sin rätta plats i världen. Världen är Oldena och som vanligt har jag lite trixigt att hålla isär namn på platser och människor. Men som tur är finns det en väldigt bra karta med som underlättar att få kolla på var allt utspelar sig.
Av någon anledning har jag lite småsvårt att hålla isär Ella och Tirandim, de är lika men ändå så olika. Det som för mig är lika med dem är att de båda såklart är tjejer och i berättelsen har de en tjejkompis nära. De har också flytt ifrån sina hem. Men sen är de på helt olika platser, Ella hos de kvinnliga magikerna och Tirandim i kyrkan. Ändå så har jag i början på deras kapitel lite svårt att först koppla vem det är jag läser om, men det har inte stört mig ändå på något sätt. Har ju en välkänd störning i att inte klara av för krångliga namn. Om någon skulle fråga mig om någon vecka om vad huvudpersonerna i den här boken heter, så skulle jag förmodligen bara komma ihåg Ella och så var det en till tjej och en kille. Eller vet inte om jag ens skulle komma ihåg Ella? För mig är det Wasa som fastnat och hon är Ellas kompis i berättelsen, jag gillade Wasa!

Än en gång så slås jag utav tanken på hur skickliga fantasyförfattare är på att bygga upp sina världar. Mattias värld Oldena är inget undantag, jag kan verkligen se allt glasklart framför mig och jag tyckte att det var roligt att läsa om hur olika magin skapas upp av manliga och kvinnliga magiker.

Den här boken tyckte jag väldigt mycket om! Gillar egentligen inte när jag måste vänta på att nästa del ska komma ut, för jag vill ju veta NU vad som händer. Den mörka portalen slutade rätt så där tvärt tycker jag. Det var ju en del händelser på slutet som jag bara skulle ha velat få någon hint om hur det gick, bara yttepyttelite hade räckt. 

Ska bli spännande att se i de nästa delarna hur allt utvecklar sig och hur de tre huvudpersonerna kommer att träffas och agera ihop eller var för sig. Ser verkligen fram emot fortsättningen!

Tack för recensionsexemplar Mattias!

Finns att köpa på bla Bokus & Adlibirs
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att leva med bipolär sjukdom

Igår var jag lycklig idag vill jag dö - Elsa Janni "Här är vi som inte klarar av vardagen, inte orkar med kraven, vi som är gjorda av svagare benstomme och tunnare hud. Här ligger vi som inte ens klarar av att ta död på oss själva. Vi ligger i våra sängar, hålögda, bortdomnade av piller. Vi frågar oss själva om vi någonsin kommer att skratta igen. Kanske har vi våra bästa stunder bakom oss." Elsa Janni är legitimerad psykolog. När hon var 16 år insjuknade hon i sin första depression. Det dröjde 25 år innan hon fick diagnosen Bipolär sjukdom. Det här är en berättelse om hur Elsas kamp för ett normalt liv sett ut och hur hon till slut fått rätt behandling. Med sitt dubbla perspektiv som patient och psykolog skriver Elsa en bok som vill ge de drabbade kunskap, tröst och hopp. Jag har hittills inte varit i kontakt med begreppet bipolär sjukdom så ofta, tror att första gången jag hörde om det var när jag såg SKAM och Evens säsong. Det beror väl på att psykiska sjukdomar har

De sju systrarna - del 3

Skuggsystern - Lucinda Riley Pa Salt, som den mytomspunne miljardären kallades av sina sex döttrar, adopterade flickorna från världens alla hörn. Han har lämnat en ledtråd åt varje syster, en pusselbit för att hjälpa dem finna sina rötter, men Star - den mest gåtfulla av systrarna - känner sig tveksam till att lämna tryggheten i sitt nära förhållande med sin syster CeCe. I desperation bestämmer hon sig för att följa sin ledtråd till ett antikvariat i London, och där öppnar sig en helt ny värld ... Etthundra år tidigare svär den viljestarka och självständiga Flora MacNichol att aldrig gifta sig. Hon bor lycklig och trygg i sitt hem vid sjöarna i nordvästra England, nära sin idol Beatrix Potter, när oförutsedda händelser för henne till London, hem till en av det edvardianska societetslivets stora profiler, Alice Keppel. Flora slits mellan passionerad kärlek och sina plikter mot familjen, men inser att hon endast är en bricka i ett spel, vars regler bara andra verkar känna till. Men

Krokodilhjärtan och körsbärsblommor

  Berätta tre saker - Callum Bloodworth Allt Liv kan tänka på är döden. Det är inte Livs fel, varken att hennes mamma gått bort eller att hon kan ha fått corona av en kille som kysst henne av misstag. Allt Dag kan tänka på är Liv. I alla fall sedan han hamnade utanför hennes dörr efter världshistoriens sämsta dag. I en virvelvind av cupcakes, campingbord och körsbärsblommor förändras deras liv för alltid, hon som inte får lämna lägenheten och han som bär på en mörk hemlighet. Men kan man falla för någon bakom en stängd dörr? Och finns det plats för ännu en kärlekshistoria när världen håller på att gå under? Men åå, fick en redig boksmälla efter den här som blev årets första fullpottare. Det blev ett par dagar där jag i n t e kunde läsa något alls, jag var kvar i Livs och Dags värld. Jag liksom småmyste åt det fina och blev sorgsen över annat.  Det är en fantastiskt fin historia och jag är väldigt svag för härliga, fina och roliga vänskapsrelationer som det är i den här boken. Jag älska