Fortsätt till huvudinnehåll

Svärd utan herre serien - del 2

I Sparvens klor, del 2 - Karin Söderlund Leifler

Den herrelösa samurajen Hiroshi är efterlyst för mordet på sin före detta herre, ett brott som straffas med halshuggning om han inte lyckas hitta den sanna mördaren först. Vid sin sida har han Tsukiko, en kurtisan på rymmen från nöjeskvarteren.
Men det finns personer som inte drar sig för att ta till våld för att hindra dem. Hiroshi förlorar mot en grupp beväpnade män som ska föra tillbaka Tsukiko till kurtisanhuset hon kommer från. Det sista han ser är att de för bort henne, innan han själv dras in i mörkret.
Den kvinnliga lönnmördaren Suzume, eller Sparven, har fått i uppdrag att följa efter Hiroshi. Men den till synes enkla uppgiften leder till ett möte som förändrar allt.

Del två tar direkt vid där den första slutade. Hiroshi vaknar upp ordentligt mörbultad, hos en främmande Gumma och Tsukiko är försvunnen. Såklart korsas deras vägar igen, men det blir ju inte lätt för dem på deras resa! Vi får även stifta närmare bekantskap med Suzume och hennes öde, det var fint att se hennes andra mjuka sida och inte bara lönnmördaren Sparven.
Jag har blivit väldigt förtjust i berättelsen om Hiroshi och Tsukiko! Japan har alltid haft något magiskt och lockande även om jag aldrig riktigt fått för mig att besöka landet. Tror det började med Karate Kid, även om den inte utspelar sig i Japan, men Mr Miyagi och hans sätt, hans hus och när han fixar med sina bonsaiträd lockade mig. Så jag har alltid hajat till lite extra när det varit något om Japan, men har faktiskt inte stött på något i just litteraturen. Det har väl varit själva naturen som lockat mig mest och inte det andra såsom Manga som är det som jag spontant tänkt på när man pratar om Japan och litteratur.
Jag älskar beskrivningarna utav miljöerna i boken även om de, nu när jag tänker efter, inte var lika "lockande" i den här sista delen. Men tror att det beror lite mer på att för mig är det en mörkare bok som jag tänker att den nästan bara utspelar sig sent på kvällen och om natten. Medans den första delen känns som en mer dag-bok för mig. I mörkret är ju inte mossan sådär grön som den är på dagen. Men de är ändå så himla bra miljöbeskrivningar även om det är mörkt, jag kan se miljöerna väldigt tydligt framför mig.
Nog svamlat från mig, det här är i alla fall en unik och superbra bokserie. Det enda som saknades för mig var att bli sådär berörd att jag måste sluta läsa för att inte sitta och storgråta på tåget. Annars är den helt perfekt i mina ögon.

Tack Karin för recensionsexemplar!

Finns att köpa på bla Bokus & AdlibrisKommentarer

  1. Åååh, så roligt att du tyckte så bra om den avslutande delen av "I Sparvens klor" också! Ja, det är nog som du skriver att det är mycket större del av berättelsen som utspelar sig på natten i den andra halvan, inklusive upplösningen 😊 Stort tack för att du läste och delar med dig av dina intryck!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Del 2 - de sju systrarna

Stormsystern - Lucinda Riley

Den begåvade seglaren Ally D'Aplièse är mitt i förberedelserna inför ett av världens mest utmanande tävlingsrace när nyheten om hennes fars död når henne. Hon tar farväl av sitt livs kärlek, en man hennes familj inte vet existerar, och skyndar tillbaka till sitt barndomshem, ett förtrollande château där hon och hennes fem systrar - alla adopterade som nyfödda - växte upp. När systrarna samlats tilldelas de alla varsin ledtråd som ska leda dem i sökandet efter sina ursprung. Efter en fruktansvärd olycka lämnar Ally haven. Den ledtråd hon fått av sin döde far leder henne till Norge, och omgiven av den majestätiska skönheten i ett okänt fädernesland upptäcker Ally en etthundra år gammal historia om Anna Landvik, en begåvad sångerska med en överraskande koppling till kompositören Edvard Grieg. Men ju mer Ally lär sig om Anna, ju mer börjar hon ifrågasätta vem hennes adoptivfar, Pa Salt, egentligen var - och varför hennes sjunde syster saknas.
Jag var bara…

De sju systrarna - del 3

Skuggsystern - Lucinda Riley

Pa Salt, som den mytomspunne miljardären kallades av sina sex döttrar, adopterade flickorna från världens alla hörn. Han har lämnat en ledtråd åt varje syster, en pusselbit för att hjälpa dem finna sina rötter, men Star - den mest gåtfulla av systrarna - känner sig tveksam till att lämna tryggheten i sitt nära förhållande med sin syster CeCe. I desperation bestämmer hon sig för att följa sin ledtråd till ett antikvariat i London, och där öppnar sig en helt ny värld ...

Etthundra år tidigare svär den viljestarka och självständiga Flora MacNichol att aldrig gifta sig. Hon bor lycklig och trygg i sitt hem vid sjöarna i nordvästra England, nära sin idol Beatrix Potter, när oförutsedda händelser för henne till London, hem till en av det edvardianska societetslivets stora profiler, Alice Keppel. Flora slits mellan passionerad kärlek och sina plikter mot familjen, men inser att hon endast är en bricka i ett spel, vars regler bara andra verkar känna till. Men så möt…

Att leva med bipolär sjukdom

Igår var jag lycklig idag vill jag dö - Elsa Janni

"Här är vi som inte klarar av vardagen, inte orkar med kraven, vi som är gjorda av svagare benstomme och tunnare hud. Här ligger vi som inte ens klarar av att ta död på oss själva. Vi ligger i våra sängar, hålögda, bortdomnade av piller. Vi frågar oss själva om vi någonsin kommer att skratta igen. Kanske har vi våra bästa stunder bakom oss."

Elsa Janni är legitimerad psykolog. När hon var 16 år insjuknade hon i sin första depression. Det dröjde 25 år innan hon fick diagnosen Bipolär sjukdom. Det här är en berättelse om hur Elsas kamp för ett normalt liv sett ut och hur hon till slut fått rätt behandling. Med sitt dubbla perspektiv som patient och psykolog skriver Elsa en bok som vill ge de drabbade kunskap, tröst och hopp.


Jag har hittills inte varit i kontakt med begreppet bipolär sjukdom så ofta, tror att första gången jag hörde om det var när jag såg SKAM och Evens säsong. Det beror väl på att psykiska sjukdomar har varit s…