Fortsätt till huvudinnehåll

Förortsskildring i tre delar

 Mizeria, Low key & 100K - Melody Farshin

Ståupp-komikern och förortskämpen Melody Farshin har skrivit en brännande aktuell ungdomsbok om tvillingarna Aicha och Ali. Med klockren jargong och tydligt inifrånperspektiv skildrar hon två gymnasieungdomars liv i en miljonprogramsförort där allt fler unga stryker med i ouppklarade dödskjutningar.

Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar SÅ olika ut. Något de har gemensamt är den orubbliga fasaden som de håller upp för varandra och för sina oroliga föräldrar.


Fick 100K när jag var på bokfrukost hos Bonnier Carlsen i våras och då var jag ju tvungen att beställa det två första delarna från bibblan. När jag hämtat upp dem så läste jag alla tre i ett svep. Sen har jag haft så himla svårt att skriva något om böckerna. Det är ju ett högts aktuellt ämne, med rubriker i tidningen i princip varje dag. Jag blir liksom förtvivlad, lamslagen och blasé. Ena dagen känner jag - men låt dem hålla på och ta ut varandra. Medans andra dagar, som när jag läst den här trilogin, så känner jag hopplösheten och sorgen. Alla de som finns där långt bakom rubrikerna, de som förlorat sitt barn/en familjemedlem/en kompis. 

I den här trilogin får vi följa syskonen Aicha & Ali's liv i förorten. De utspelar sig in en fiktiv förort som skulle kunna ligga vartsomhelst i Sverige. Jag kan lätt applicera det på "min egen" förort även om den är av det mindre slaget, men där det ändå huserar ett av de kända "Nätverken". 
I korta rappa kapitel får vi följa syskonen, vännerna och familjerna i förorten. Det är allt från kärleksbekymmer, dödsskjutningar till vilka förväntningar som familjen och omvärlden har på dig. Så serien har verkligen allt - jag känner glädje, kärlek, oro, sorg, frustration, ilska och hopp. En riktigt bra och omtumlande läsning rakt igenom tre delar! 


Tack Bonnier Carlsen för recensionsexemplar.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att leva med bipolär sjukdom

Igår var jag lycklig idag vill jag dö - Elsa Janni "Här är vi som inte klarar av vardagen, inte orkar med kraven, vi som är gjorda av svagare benstomme och tunnare hud. Här ligger vi som inte ens klarar av att ta död på oss själva. Vi ligger i våra sängar, hålögda, bortdomnade av piller. Vi frågar oss själva om vi någonsin kommer att skratta igen. Kanske har vi våra bästa stunder bakom oss." Elsa Janni är legitimerad psykolog. När hon var 16 år insjuknade hon i sin första depression. Det dröjde 25 år innan hon fick diagnosen Bipolär sjukdom. Det här är en berättelse om hur Elsas kamp för ett normalt liv sett ut och hur hon till slut fått rätt behandling. Med sitt dubbla perspektiv som patient och psykolog skriver Elsa en bok som vill ge de drabbade kunskap, tröst och hopp. Jag har hittills inte varit i kontakt med begreppet bipolär sjukdom så ofta, tror att första gången jag hörde om det var när jag såg SKAM och Evens säsong. Det beror väl på att psykiska sjukdomar har

De sju systrarna - del 3

Skuggsystern - Lucinda Riley Pa Salt, som den mytomspunne miljardären kallades av sina sex döttrar, adopterade flickorna från världens alla hörn. Han har lämnat en ledtråd åt varje syster, en pusselbit för att hjälpa dem finna sina rötter, men Star - den mest gåtfulla av systrarna - känner sig tveksam till att lämna tryggheten i sitt nära förhållande med sin syster CeCe. I desperation bestämmer hon sig för att följa sin ledtråd till ett antikvariat i London, och där öppnar sig en helt ny värld ... Etthundra år tidigare svär den viljestarka och självständiga Flora MacNichol att aldrig gifta sig. Hon bor lycklig och trygg i sitt hem vid sjöarna i nordvästra England, nära sin idol Beatrix Potter, när oförutsedda händelser för henne till London, hem till en av det edvardianska societetslivets stora profiler, Alice Keppel. Flora slits mellan passionerad kärlek och sina plikter mot familjen, men inser att hon endast är en bricka i ett spel, vars regler bara andra verkar känna till. Men

En bok om hälsa

 Yngre med åren - Bente Klarlund Pedersen Yngre med åren riktar sig till alla som vill leva ett sunt och långt liv, samt de som arbetar med att skapa ramar för andras välbefinnande. Boken behandlar områden som kost, rökning, motion, alkohol, föroreningar, mental hälsa och sociala relationer. Men vad kan man själv göra för att må så bra som möjligt? Ska man sluta dricka kaffe? Finns det en "lagom" mängd alkohol som till och med är bra för de flesta? Kan huden blir bättre av motion? Påverkar stress vår fysiska hälsa? Hur yttrar sig kronisk inflammation? Vad händer med kroppen när du röker och hur reagerar den när du slutar? Kan hormoner fungera på samma sätt som antidepressiva mediciner?   - Yngre med åren bygger på vetenskapliga fakta: Du kan välja en livsstil där dina celler och därmed din kropp blir yngre i biologisk bemärkelse, säger Bente. Din faktiska ålder ökar medan du blir yngre fysiologiskt sett. Du bestämmer i viss mån själv om du vill dö som pigg 90-åring eller som