Fortsätt till huvudinnehåll

Kontrahenterna - del 3

Er tredje man - Denise Rudberg

Elisabeth, Signe och Iris påverkas alla av krigets nya spelplan. Det är sommaren 1941 och den svenska neutraliteten sätts i gungning när en tysk konvoj sänks utanför Ölands kust. 

Genom ett annorlunda äktenskap hoppas Elisabeth vinna självständighet. Dock sätts friheten på prov efter att hon handplockas till en delikat befattning med den egna integriteten som insats. Signe utvecklar sin relation med professor Nils Svartström samtidigt som hon lägger stort fokus på sin möjlighet till utbildning. För Iris är krigets ytterligheter en realitet och spänningarna mellan hennes personliga kopplingar till både nazister och judar gör hennes tillvaro osäker. 

På Karlaplan 4 pågår arbetet för fullt och klisterprinsessorna tampas med både kodknäckning och privata angelägenheter i takt med att kriget kryper allt närmare Sveriges gränser.


Jag tittade på TV4's nyhetsmorgon när Denise var där och berättade om sin inspiration till kontrahenterna-serien. Kände genast extra roligt att läsa boken när karaktärerna baseras på Denises mormödrar och farmor. Blev alldeles extra glad när jag fick höra att det kommer att bli sju böcker till!! 
Det jag gillar med de här böckerna är att vi får kvinnliga hjältar, där vardagliga ting blandas med spioneri och kodknäckning. Jag älskar kvinnliga listiga spioner! 
Med omväxlande kapitel så får vi lära känna Iris, Signe och Elisabeth lite mer. Jag gillar att de får sin egen plats i historien och att de vävs ihop på ett fint sätt. Jag gillar Signe, hon är sådär smart så att hon inte riktigt fattar det själv och så är hon ödmjuk och omhändertagande. Jag vill också åka ut till ön och bada och äta Signes mat. 
Har funderat lite över titeln och vem den egentligen syftar på - Er tredje man. Tänker först att det kan vara Signe som inte jobbar direkt på Karlaplan 4 utan har som jobb och täckmantel att ta hand om Svanström, men hon är ju ändå med och hjälper till när det behövs. Eller är det Sverige som är den tredje mannen? Som inte är med i kriget men som är med ändå på ett hörn? Vad tänker ni?

Jag ser verkligen fram emot att läsa de fortsatta delarna i serien. Det är kul att det kommer fler böcker om kvinnor som var aktiva och behjälpliga under kriget. 


Tack Bookmark förlag för recensionsexemplar!

Finns att köpa på bla Bokus & Adlibris



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Arvet från Mörkertiden - del 3

 Myten om Månmästaren - Cecilia Åhman Atiline har tagit sin systers plats och i kölvattnet av Drakarnas kidnappning förs hon till slavägaren Hanjor på Kelta. I fångenskapen utsätts hon för svåra prövningar, på ön där våldet härskar och en blodsivrande best lever under marken. Drakarna, som tror att Atiline är Neris, fortsätter sin jakt. De vill att Neris ska bli Månmästaren, en magiker på deras sida som kan bruka en monstruös, förhistorisk kraft. Men även inom Drakarna är lojaliteterna inte som de verkar och Atiline befinner sig i större fara än hon trott. All fara kommer dock inte alltid utifrån, något som Atiline bli varse. Vad händer när man inte längre kan lita på sig själv? Tänk att det kan vara så svårt att få till en recension som jag känner mig nöjd med, jag har skrivit & suddat och skrivit & suddat. Jag tror att det kanske beror på att jag har känt mig lite kluven om slutet på den här. Om jag tänker överlag hela trilogin, så är det ett fantastiskt världsbygge, jag älsk

Svartåsviten - del 1

Om du var min - Christina Eriksson Svartå, 1782. Sextonåriga Christina har storslagna ambitioner för herrgården som hennes far håller på att bygga utanför Örebro. Trots att hon skickas till Stockholm för att introduceras vid hovet och hitta en lämplig make, är det för hästarna och murarsonen Gustaf som hennes hjärta brinner. I Stockholm dras Christina in i intrigerna runt kungen och hans syster, samtidigt uppdagas en fejd mellan Svartås förvaltare och Gustafs far som får förödande konsekvenser. Den enda Christina verkar kunna lita på är sin piga. Jag älskar historiska romaner som den här. Man får historia inbakat i en snygg berättelse - jag blir underhållen och får samtidigt en vardaglig inblick i svensk historia.  Det är korta intensiva kapitel som för berättelsen fram i ett snabbt tempo. (Perfekt pendlarbok!)  Jag dras snabbt med i Christinas liv och d et är verkligen svårt att sluta läsa. Jag avundas inte Christina och den tiden hon lever i, tänk att inte kunna göra det som du allra

Nova-gruppen - Del 1

 I cirkelns mitt - Arne Dahl Det börjar med att en bil sprängs i luften på motorvägen, måltavlan är en okänd direktör. Sedan följer flera attacker, till synes klimatrelaterade, men det enda konkreta som polisen har att gå på är ett mystiskt brev till kriminalkommissarie Eva Nyman: "Vi måste syna de skyldiga, på andra sidan förgängelsens ruiner. Så: Se upp, ni sentida ättlingar till homo sapiens." Snabbt måste hon aktivera sin grupp, Nova, specialiserad på ovanliga brott, för att hitta sambanden. Men hon måste också hantera spåren som leder tillbaka till en traumatisk historia i hennes tidiga karriär, och till den sedan länge försvunne kollegan Lukas Frisell. Jag älskar en krimmare med ett härligt utredningsteam som Novagruppen verkar vara, en brokig och dynamisk blandning av individer. Ska bli spännande att följa utvecklingen av dem som team, det känns som att de skulle kunna bli ett favoritteam. Boken har korta kapitel, men den drev mig inte lika hårt som vissa andra krimmar