Fortsätt till huvudinnehåll

En bok om hälsa

 Yngre med åren - Bente Klarlund Pedersen

Yngre med åren riktar sig till alla som vill leva ett sunt och långt liv, samt de som arbetar med att skapa ramar för andras välbefinnande. Boken behandlar områden som kost, rökning, motion, alkohol, föroreningar, mental hälsa och sociala relationer.

Men vad kan man själv göra för att må så bra som möjligt? Ska man sluta dricka kaffe? Finns det en "lagom" mängd alkohol som till och med är bra för de flesta? Kan huden blir bättre av motion? Påverkar stress vår fysiska hälsa? Hur yttrar sig kronisk inflammation? Vad händer med kroppen när du röker och hur reagerar den när du slutar? Kan hormoner fungera på samma sätt som antidepressiva mediciner?

 - Yngre med åren bygger på vetenskapliga fakta: Du kan välja en livsstil där dina celler och därmed din kropp blir yngre i biologisk bemärkelse, säger Bente. Din faktiska ålder ökar medan du blir yngre fysiologiskt sett. Du bestämmer i viss mån själv om du vill dö som pigg 90-åring eller som sjuk 80-åring. Frågan är hur. I den här boken ger jag mina förslag till hur du bör leva om du vill vara stark under hela livet och få ett långt liv utan allvarliga sjukdomar.

Det har varit väldigt intressant att läsa Bentes bok. Jag börjar ju komma upp i åldern, sådär så att jag inser att jag är gammal men att jag ändå kan försöka inbilla mig att jag är tjugo ibland. Men mest i tanken då, i kroppen kan jag verkligen känna att det inte är som det en gång varit. Så det här har varit bra läsning för att få lite mer hum om vad som ligger framför mig och att jag förmodligen kan göra en hel del för att jag ska må bättre även när jag blir ännu äldre.

Jag tänker att när det handlar om din kropp så är du ju din egen forskare, för något som funkar för någon annan kanske inte fungerar lika bra för dig. Tycker att om du testar saker själv som funkar, så kan man ju strunta i om en forskare säger att det nog inte stämmer eller kan funka så som det faktiskt gör för dig. Har själv fått forska mig fram för att få min kropp att må bra och jag kan vara enig med vad som sägs att det som hjälper dig att nå bättre hälsa är: att mat, träning och sömn är de viktigaste ingredienserna för att uppnå optimalt mående. Jag märker ju det framförallt på maten, att den är viktig för att jag ska må bra. När jag stoppar i mig skräp, så mår jag därefter också. 

Jag gillar Bente, hon blandar egna upplevelser med sin egen och andras forskning. Men hon känns inte sådär forskarstel som jag tycker att en del forskare kan vara. Hon verkar mer öppensinnad och är inte dömande. Vilket jag tycker är viktigt om man liksom ska kunna nå ut till folket. Boken har korta informativa avsnitt som går snabbt att läsa igenom och ta till sig. Det som genomsyrar boken är lite andan att du kan inte göra något åt att du blir äldre, men du kan påverka hur ditt liv ter sig medans du blir äldre. Men att du inte ska vara för hård mot dig själv utan också känna att ditt liv och leverne är njutningsfullt, med sikte på att inte känna sig äldre än vad man är! 

Tack Elisabet och Ordalaget bokförlag för recensionsexemplar!







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Arvet från Mörkertiden - del 3

 Myten om Månmästaren - Cecilia Åhman Atiline har tagit sin systers plats och i kölvattnet av Drakarnas kidnappning förs hon till slavägaren Hanjor på Kelta. I fångenskapen utsätts hon för svåra prövningar, på ön där våldet härskar och en blodsivrande best lever under marken. Drakarna, som tror att Atiline är Neris, fortsätter sin jakt. De vill att Neris ska bli Månmästaren, en magiker på deras sida som kan bruka en monstruös, förhistorisk kraft. Men även inom Drakarna är lojaliteterna inte som de verkar och Atiline befinner sig i större fara än hon trott. All fara kommer dock inte alltid utifrån, något som Atiline bli varse. Vad händer när man inte längre kan lita på sig själv? Tänk att det kan vara så svårt att få till en recension som jag känner mig nöjd med, jag har skrivit & suddat och skrivit & suddat. Jag tror att det kanske beror på att jag har känt mig lite kluven om slutet på den här. Om jag tänker överlag hela trilogin, så är det ett fantastiskt världsbygge, jag älsk

Svartåsviten - del 1

Om du var min - Christina Eriksson Svartå, 1782. Sextonåriga Christina har storslagna ambitioner för herrgården som hennes far håller på att bygga utanför Örebro. Trots att hon skickas till Stockholm för att introduceras vid hovet och hitta en lämplig make, är det för hästarna och murarsonen Gustaf som hennes hjärta brinner. I Stockholm dras Christina in i intrigerna runt kungen och hans syster, samtidigt uppdagas en fejd mellan Svartås förvaltare och Gustafs far som får förödande konsekvenser. Den enda Christina verkar kunna lita på är sin piga. Jag älskar historiska romaner som den här. Man får historia inbakat i en snygg berättelse - jag blir underhållen och får samtidigt en vardaglig inblick i svensk historia.  Det är korta intensiva kapitel som för berättelsen fram i ett snabbt tempo. (Perfekt pendlarbok!)  Jag dras snabbt med i Christinas liv och d et är verkligen svårt att sluta läsa. Jag avundas inte Christina och den tiden hon lever i, tänk att inte kunna göra det som du allra

Nova-gruppen - Del 1

 I cirkelns mitt - Arne Dahl Det börjar med att en bil sprängs i luften på motorvägen, måltavlan är en okänd direktör. Sedan följer flera attacker, till synes klimatrelaterade, men det enda konkreta som polisen har att gå på är ett mystiskt brev till kriminalkommissarie Eva Nyman: "Vi måste syna de skyldiga, på andra sidan förgängelsens ruiner. Så: Se upp, ni sentida ättlingar till homo sapiens." Snabbt måste hon aktivera sin grupp, Nova, specialiserad på ovanliga brott, för att hitta sambanden. Men hon måste också hantera spåren som leder tillbaka till en traumatisk historia i hennes tidiga karriär, och till den sedan länge försvunne kollegan Lukas Frisell. Jag älskar en krimmare med ett härligt utredningsteam som Novagruppen verkar vara, en brokig och dynamisk blandning av individer. Ska bli spännande att följa utvecklingen av dem som team, det känns som att de skulle kunna bli ett favoritteam. Boken har korta kapitel, men den drev mig inte lika hårt som vissa andra krimmar