Fortsätt till huvudinnehåll

Ättlingarna Hotet

Brukar ni fundera över hur världen kommer att se ut om 10 år eller om 100 år? Det kan ju vara lite abstrakt att tänka på, men vi behöver nog fundera lite över allt vi gör och hur det kommer att påverkar våra barn och barnbarns framtid.

Jag har precis läst Hotet av Mats Söderlund, som jag tror mig kunna gissa utspelar sig efter år 2100 eller framåt? Just det där tycker jag är lite svårt att få grepp om, men känner inte att jag behöver veta exakt.
Det är iallafall en överdigitaliserad och klimathotad framtid, där vädret verkar vara kallt för det mesta och man är ständigt uppkopplad och liksom kan se och uppleva allt precis när saker händer, väldigt sådär högteknologiskt, så att iallafall jag ibland har lite svårt att föreställa mig hur allt går till.
Vi får följa familjen Eriksson: Jenny och syskonen David & Wilma och deras mamma Gaupa. I början av boken är det en tillbakablick till när Jenny är 11 år, då hon är ute på en fjällvandring med sin pappa. De blir attackerade och pappan försvinner spårlöst. Sedan fortsätter boken ett par år framåt i tiden. De är fortfarande oklart vad som egentligen hände den där dagen, vart tog pappa vägen? Lever han? Det börjar gå upp för Jenny att det som hände har stor betydelse för vad som händer i deras värld hemma i Skelleftehamn idag. Alla syskonen upplever märkliga saker med sig själva och det uppdagas att de är av en annorlunda sort än deras vänner. Men vad är det de är egentligen?
Mamma Gaupa är klimatminister och FN-ledamot och i boken beger hon sig till Hong-Kong för att försöka komma överrens med övriga världen om hur vattnet ska fördelas över världen.
Det finns företag som vill köpa upp och privatisera och de som fredligt vill att vattnet ska fördelas så att alla får sin beskärda del. I Bottenviken finns den sista stora färskvattenreserven, som Sverige var med och byggde och därför har de en ledande roll i världen när det gäller vattnet.

Jag gillar boken, i början tycker jag att den är rätt rörig. Det är lite svårt att komma in i allt, det är många olika namn på personer & ställen och en massa teknik som jag inte hänger med i och i slutet kan jag fortfarande inte riktigt komma ihåg vad den där "skurken" heter, Agalipok? Eller hur var det nu? Känner igen mig i Wilma som typ säger fel hela tiden. Ofta får jag gå tillbaka för att jag inte läst så uppmärksamt och missat något, så på något sätt är det rätt mycket information att ta till sig hela tiden. Jag har förmodligen missat en hel del, så om något ovan är felaktigt beror det på det. Jag kan lätt tappa bort mig när det blir för politiskt eller för tekniskt och det är väldigt mycket sådant i boken.
Jag tycker att det är ett rätt tänkbart världssenario som utspelar sig i boken. Den är inte helt overklig, även om en del är ”overkligt”, men vad vet jag egentligen? Tänker ibland att det nog är norrut som jag bör bege mig nån gång i framtiden, att det skulle kännas säkrare där än i södra Sverige/Europa.

Jag tycker så himla mycket om att David & Wilma älskar att läsa pappersböcker och att det refereras till verk och saker som händer i vår tid som har betydelse för deras tid. Lite som att det finns hopp om att vi inte gör allt onödigt, förutom att vi bla skräpar ner och det såklart påverkar framtiden till det negativa.

Jag ser fram emot att läsa fortsättningen och tänker då att jag nog kommer att behöva läsa om Hotet, för att ta igen och kanske få lite aha-det-var-så-känsla.


Tack till Raben&Sjögren för att jag fick möjligheten att läsa och recensera boken!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fransk deckare

Irène - Pierre Lemaitre
"Kommissarie Camille Verhoeven är lyckligt gift och väntar sitt första barn med sin underbara fru Irène. Men en serie spektakulära och olösta mordfall han arbetar med börjar tära på både förhållandet och krafterna, tidningarna följer vartenda steg han tar och pressen att han ska lösa fallen är enorm. När det står klart att förövaren mördat långt fler än Camille hittills trott upptäcker han att allt ingår i en hyllning till en känd kriminalroman. Med båda två i medias blickfång utvecklar sig allt till en personlig duell mellan två män på varsin sida om rättvisan och snart befinner kommissariens privatliv mitt i farans centrum. Det är bara en som kan vinna - den som har minst att förlora."


Det tog ett tag att komma in i boken och särskilja de franska karaktärerna och franska namn på olika platser. Ibland blir det som att min hjärna låser sig när den tycker att något låter lite krångligt. Men sen... Jag bara älskar Camille och hans team, jag får lite &quo…

Ut i rymden

Hon, han & hemligheten - S.C Jönsson
Hans isblå ögon förtrollar henne direkt. Att han är en utomjording förändrar ingenting. Liv kan inte tänka på något annat än honom. Men i skuggorna på rymdstationen lurar en mörk hemlighet. Varför känner sig Liv alltid iakttagen? Och vad är det egentligen som döljs bakom den mystiska dörren...

Liv och hennes kompisar får möjligheten att vistas på Rymdstationen, som utbytesstudenter,  under ett par månader för att lära känna Maturerna. De är ”rymdflyktingar”som tvingats fly från sin planet, som  träffats utav meteorieter och förstörts. Nu ligger deras hopp till att de får komma och bosätta sig på jorden. 
På rymdstationen jobbar Jol och när han träffar Liv så blir inget som förut.
Jag fascineras utav det här, för det är sånt som jag kan fundera över en del. Finns det annat liv i universum och finns det möjligen en annan planet som ser ut som vår?  Det är en riktig bladvändare, som är spännande från början till slut! Tycker att en del andra ”framtidsh…

Gurktjuven

Gurktjuven - Emma Frey-Skött
När jag först läste titeln så tänkte jag: ahaja, ett mysterium om när en gurka försvinner och det är en kanin som visar sig vara tjuven, hihi. Men den är ju inte alls så. Det här är en bok om vänskap och hur svårt livet kan vara och om en kanin som heter Gurkan. Den börjar iochförsig med en deckarklubb i en lekstuga. Där Fia måste springa tio varv runt huset, i regnet, för att få bli medlem i klubben. En klubb som Fias bästis Emma startat med den nya tjejen: Monkan. Monkan som också har kaninen Gurkan, som hon inte verkar bry sig om, för den får bo själv ute i lekstugan.
Det blir jobbigt för Fia när Emma väljer Monka före henne, hon blir ledsen och arg. Så arg så att hon råkar kasta en sten, på Monkans lekstuga, som krossa fönstret och oturligt nog träffar den Gurkans bur och Gurkan smiter ut. Fia jagar fatt på Gurkan och så tar hon helt enkelt med honom hem. Inte en helt genomtänkt kidnappning.


Jag fick lite småpanik i kroppen när Fia verkligen tog Gurk…